Een constructieberekening laten maken voor jouw erker?
Ben je van plan een erker te plaatsen in je huis? Dan is het verplicht om hiervoor een constructieberekening te laten maken om te voeldoen aan alle regelgeving en het eventueel verkrijgen van een vergunning. De constructieberekening voor een erker garandeert dat je de erker veilig, vakkundig en snel kunt laten plaatsen en daarnaast dat jou constructie verzekerd is. Je ontvangt bij ons een compleet berekeningsrapport, een tekening op schaal en de gegevens voor een detailberekening binnen 5 werkdagen. Hierdoor ben je goed voorbereid en heb je alle benodigdheden voor de aannemer en andere betrokkenen op orde.
Is een constructieberekening voor het plaatsen van mijn erker verplicht?
Bij het plaatsen van een erker wordt de draagconstructie van een woning veranderd. Hierdoor loop je bij het plaatsen van erker risico op scheuren, verzakkingen of erger. Om dit soort gevaarlijke situaties te voorkomen, heeft de overheid in het besluit omgevingsrecht vastgelegd dat er altijd een vergunningplicht is bij een erker plaatsen. Een constructieberekening van jouw erker draagt hier aan bij. Omdat er een omgevingsvergunning nodig is voor jouw erker, is de constructieberekening onderdeel van de vergunningsaanvraag, en dus essentieel voor een goedkeuring.
Wat wordt er berekend in een constructieberekening erker?
Bij een constructieberekening voor een erker wordt een berekening gemaakt van de constructie om de erker te kunnen plaatsen. De onderdelen van een constructieberekening van een erker zijn:
- Dragende muren
- Dakconstructie
- Vloerconstructie
- Controle van de fundering
Na het maken van de constructieberekening verwerkt de constructeur het berekende resultaat op de constructietekening. Dankzij deze constructietekening heeft de aannemer zicht op welke bouwmaterialen nodig zijn en hoe hij de constructie dient te plaatsen. Je kunt deze constructietekening zien als een handleiding voor de aannemer.
Waarom een constructieberekening laten maken voor jouw erker?
Een proffesionele constructie bespaart jou kosten. Ons doel als constructeur is om ervoor te zorgen dat jij een hoge kwaliteit berekening krijgt met daarin zo min mogelijk materiaalkosten terwijl de aannemer dit wel op een goede manier kan uitvoeren. Dankzij de investering in een goede constructieberekening ben je er dus zeker van dat de totale kosten voor de erker en de plaatsing hiervan lager zullen uitvallen.
Wanneer je ervoor kiest om een constructieberekening voor jouw erker te laten maken bij Constructiefgoed, ontvang je deze binnen 5 werkdagen. Heb je haast? Neem dan contact met ons op om de verdere mogelijkheden te bespreken, wij denken graag met jou mee!
Benieuwd naar de kosten? Ontvang een vrijblijvende offerte binnen 24 uur!
Veelgestelde vragen over het maken van een constructieberekening
Wat doet een constructeur?
Een constructeur toetst en berekent constructies van bouwwerken doormiddel van een constructieberekening. Denk hierbij aan bruggen, woningen, bedrijfspanden en ander type constructies. Het is de taak van de constructeur om een berekening te maken die ervoor zorgt dat de verbouwing veilig en efficient uitgevoerd kan worden door de aannemer.
Wanneer heb je een constructieberekening nodig?
Wanneer je in huis iets aan de bestaande dragende delen verandert heb je een constructieberekening nodig. Voorbeelden van deze delen zijn onder andere; vloeren, balken, daken, funderingen en wanden.
Daarnaast is een constructieberekening ook nodig bij nieuwbouw om er zeker van te zijn dat de constructie veilig is. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld; aanbouw, dakkapel of uitbouw.
Er wordt hierbij gekeken of jou idee voldoende sterk is zodat deze uiteindelijk niet doorzakt of erger.
Wat zijn de kosten van een constructieberekening?
De kosten van een constructieberekening hangen af van de soort van de soort constructie en de grote hiervan. Je kunt bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen voor jou constructie.
Hoelang is de levertijd van een constructieberekening?
De levertijd van jou constructie is 5 werkdagen na akkoord van de gegeven offerte. Mocht er meer spoed bij zijn kun je contact opnemen voor de mogelijkheden. Wij denken graag met je mee.
Werken jullie constructeurs in geheel Nederland?
Onze constructeurs werken voor deel Nederland. In de meeste gevallen maken wij de constructieberekeningen op afstand. Indien er toch een locatiebezoek nodig is, regelen wij dat natuurlijk ook.
Wat heeft de constructeur nodig voor een constructieberekening?
Onze constructeurs maken de constructieberekening aan de hand van twee type bouwtekeningen. Dit zijn de orginele tekeningen van het pand, deze kan opgevraagd worden bij het gemeentearchief. Daarnaast hebben de constructeurs ook een tekening van de gewenste situatie nodig.
Hoe maakt de constructeur de constructieberekening?
De constructeur gebruikt dus twee type bouwtekeningen om de berekening te maken. Hij zorgt ervoor dat alle mogelijke belasting is doorgerekend, zodat er geen scheuren of doorbuigingen kunnen ontstaan. Hierbij houdt de constructeur ook rekening met de nodige regelgeving.
Hoe vraag ik de constructieberekening aan?
Je weet nu alles over de berekening. De laatste vraag is hoe vraag je een constructieberekening aan. Dit is eigenlijk heel simpel, dit kan bij ons! Vraag geheel blijvend een offerte aan op onze offertepagina.
Welke informatie heeft de constructeur nodig voor de berekening?
Voordat een van onze constructeurs een constructieberekening van jouw erker kan maken, zijn er twee type tekeningen nodig:
- Originele tekeningen van het pand
- Tekening van de gewenste situatie
Originele tekeningen van het pand
Al deze tekeningen worden opgeslagen in het gemeentearchief. Hier zijn vooral de constructietekeningen van belang voor de constructeur. Je kunt deze bouwtekeningen opvragen, ook als je nog geen eigenaar bent van het pand. Wil je liever dat wij de originele tekeningen voor je opvragen? Ook dat is mogelijk, meer informatie hierover is te vinden in onze offerte.
Tekening van de gewenste situatie
Verder heeft een constructeur informatie nodig over de wenselijke situatie. Een bouwtekening van de gewenste situatie maakt duidelijk wat je wensen als klant zijn. Voor een vergunningsplichtige erker wordt deze tekening in de meeste gevallen gemaakt door de architect. Voor een vergunningsvrije verbouwing mogen deze tekeningen minder uitgebreid zijn. In dit soort gevallen kunnen wij als constructeur ook de gewenste situatie tekenen.
Erker verwijderen en vergunning aanvragen?
Zoals inmiddels bekend is het voor het plaatsen van een erker verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen. Het aanvragen van een omgevingsvergunning kan via de gemeente of het online omgevingsloket. De procedure van een vergunning aanvragen duurt gemiddeld tussen de 8 en 14 weken, het is daarom belangrijk dat je jouw vergunning tijdig aanvraagt. In veel gevallen wordt de vergunningsaanvraag van een dakopbouw ingediend door jouw architect. Aan de hand van deze tekeningen controleert de gemeente of je voldoet aan de eisen van het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de bouwverordening
Richtlijnen erker plaatsen
Per gemeente is een lokale regelgeving van toepassing op wat voor type dakopbouw is toegestaan. Houd daarom met het ontwerp rekening met deze regelgeving en doe onderzoek naar de welstandeisen en het bestemmingsplan van jouw woning. Dit kan je ook overlaten aan jouw architect. Aan de hand van het onderzoek kan je bepalen welke mogelijkheden er voor een opbouw zijn voor jouw woning. Er zijn wel een aantal algemene richtlijnen voor het plaatsen van een erker:
- Maximaal 1,5 meter uitsteken vanaf de gevel
- Maximale hoogte van 3,25 meter
- De breedte mag maximaal 70% van de gevelbreedte beslaan
Om je te helpen bij het aanvragen van de vergunning hebben we een blog gemaakt waarin we laten zien welke stappen je moet doorlopen om gemakkelijk je eigen vergunning aan te vragen. Weet je het niet helemaal zeker? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij plannen dan een teammeeting en een van onze ontwerpers zal je helpen met jouw aanvraag.
Met Constructiefgoed wordt het plaatsen van jouw erker eenvoudig
Je vindt op deze pagina, maar ook op onze blog, hopelijk alle informatie voor het plaatsen van een erker en de voorbereiding hiervan. Ter voorbereiding speelt een constructieberekening een belangrijke rol. Door het maken van een constructieberekening voldoe je aan de regelgeving, vermijdt je onnodige kosten en zorg je ervoor dat jouw huis veilig is.
Wij van Constructiefgoed focussen ons op het maken van constructieberekeningen voor verbouwingen. Het afgelopen jaar hebben we alleen al meer dan 500 berekeningen gemaakt voor onder andere erkers. Onze constructeurs hebben hierdoor alle denkbare situaties en oplossingen gezien. Het is mede dankzij deze expertise dat onze opdrachtgevers altijd een goed en efficiënt constructief ontwerp van ons krijgen. Daarnaast kunnen wij garanderen dat jij jouw vergunning krijgt!