Constructieberekening dakkapel

Een constructieberekening laten maken voor jouw dakkapel?

Vanaf €525,-Binnen 5 dagen geleverd

Ben je van plan een dakkapel te plaatsen? Dan heb je een constructief ontwerp nodig om te voldoen aan alle regelgeving en het eventueel verkrijgen van een vergunning. De constructieberekening voor een dakkapel garandeert dat je de dakkapel veilig, vakkundig en snel kunt laten plaatsen en zeker bent dat jouw constructie verzekerd is. Je ontvangt bij ons een compleet berekeningsrapport, een tekening op schaal en de gegevens voor een detailberekening voor de staalleverancier binnen 5 werkdagen. Hierdoor ben je goed voorbereid en heb je alle benodigdheden voor de aannemer en andere betrokkenen op orde.

Offerte aanvragen
Constructieberekening dakkapel

Is een constructieberekening voor het plaatsen van een dakkapel verplicht?

Bij het plaatsen van een dakkapel verander je de draagconstructie van jouw woning. Hierdoor loop je bij het plaatsen van een dakkapel het risico op scheuren, verzakkingen of erger.

Om dit soort gevaarlijke situaties te voorkomen, heeft de overheid in het besluit omgevingsrecht vastgelegd dat je altijd moet kunnen aantonen dat jouw woning veilig is, dit geldt ook wanneer je vergunningsvrij mag bouwen. Een constructieberekning van jouw dakkapel zorgt hiervoor. Wanneer er een omgevingsvergunning nodig is voor jouw dakkapel, is de constructieberekning onderdeel van de vergunningsaanvraag, en dus essentieel voor een goedkeuring. Mag je vergunningsvrij bouwen? Dan ben je zelf veranwtoordelijk voor het voldoen aan de veiligheidsregels.

Wat wordt er berekend in een constructieberekening dakkapel?

Bij een constructieberekening voor een dakkepel wordt een berekening gemaakt van de constructie om de dakkapel te kunnen plaatsen. De onderdelen van een constructieberekening van een dakkapel zijn:

 • Dragende muren
 • Balklagen
 • Dakconstructie
 • Vloerconstructie
 • Controle van de fundering
 • Spanten en gordingen

Na het maken van de constructieberekening verwerkt de constructeur het berekende resultaat op de constructietekening. Dankzij deze constructietekening heeft de aannemer zicht op welke bouwmaterialen nodig zijn en hoe hij de constructie dient te plaatsen. Je kunt deze constructietekening zien als een handleiding voor de aannemer.

Constructieberekening dakkapel

Waarom een constructieberekening laten maken voor jouw dakkapel?

Een goede constructie bespaart jou kosten. Ons doel als constructeur is om ervoor te zorgen dat jij een hoge kwaliteit berekening krijgt met daarin zo min mogelijk materiaalkosten terwijl de aannemer dit wel op een goede manier kan uitvoeren. Dankzij de investering in een goede constructieberekening ben je er dus zeker van dat de totale kosten voor de dakkapel en de plaatsing lager zullen uitvallen.

Wanneer je ervoor kiest om een constructieberekening voor jouw dakkapel te laten maken bij Constructiefgoed, ontvang je deze binnen 5 werkdagen. Heb je haast? Neem dan contact met ons op om de verdere mogelijkheden te bespreken, wij denken graag met jou mee!

Benieuwd naar de kosten? Ontvang een vrijblijvende offerte binnen 24 uur!

Veelgestelde vragen over het maken van een constructieberekeningen

Wat doet een constructeur?

Een constructeur toetst en berekent constructies van bouwwerken doormiddel van een constructieberekening. Denk hierbij aan bruggen, woningen, bedrijfspanden en ander type constructies. Het is de taak van de constructeur om een berekening te maken die ervoor zorgt dat de verbouwing veilig en efficient uitgevoerd kan worden door de aannemer.

Wanneer heb je een constructieberekening nodig?

Wanneer je in huis iets aan de bestaande dragende delen verandert heb je een constructieberekening nodig. Voorbeelden van deze delen zijn onder andere; vloeren, balken, daken, funderingen en wanden. 

Daarnaast is een constructieberekening ook nodig bij nieuwbouw om er zeker van te zijn dat de constructie veilig is. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld; aanbouw, dakkapel of uitbouw. 

Er wordt hierbij gekeken of jou idee voldoende sterk is zodat deze uiteindelijk niet doorzakt of erger.

Wat zijn de kosten van een constructieberekening?

De kosten van een constructieberekening hangen af van de soort van de soort constructie en de grote hiervan. Je kunt bij ons een vrijblijvende offerte aanvragen voor jou constructie.

Hoelang is de levertijd van een constructieberekening?

De levertijd van jou constructie is 5 werkdagen na akkoord van de gegeven offerte. Mocht er meer spoed bij zijn kun je contact opnemen voor de mogelijkheden. Wij denken graag met je mee.

Werken jullie constructeurs in geheel Nederland?

Onze constructeurs werken voor deel Nederland. In de meeste gevallen maken wij de constructieberekeningen op afstand. Indien er toch een locatiebezoek nodig is, regelen wij dat natuurlijk ook.

Wat heeft de constructeur nodig voor een constructieberekening?

Onze constructeurs maken de constructieberekening aan de hand van twee type bouwtekeningen. Dit zijn de orginele tekeningen van het pand, deze kan opgevraagd worden bij het gemeentearchief. Daarnaast hebben de constructeurs ook een tekening van de gewenste situatie nodig.

Hoe maakt de constructeur de constructieberekening?

De constructeur gebruikt dus twee type bouwtekeningen om de berekening te maken. Hij zorgt ervoor dat alle mogelijke belasting is doorgerekend, zodat er geen scheuren of doorbuigingen kunnen ontstaan. Hierbij houdt de constructeur ook rekening met de nodige regelgeving.

Hoe vraag ik de constructieberekening aan?

Je weet nu alles over de berekening. De laatste vraag is hoe vraag je een constructieberekening aan. Dit is eigenlijk heel simpel, dit kan bij ons! Vraag geheel blijvend een offerte aan op onze offertepagina.

Welke informatie heeft de constructeur nodig voor de berekening?

Voordat een van onze constructeurs een constructieberekening van jouw dakkapel kan maken, heeft hij twee type tekeningen nodig:

 • Originele tekeningen van het pand
 • Tekening van de gewenste situatie

Originele tekeningen van het pand

Al deze tekeningen worden opgeslagen in het gemeentearchief. Hier zijn vooral de constructietekeningen van belang voor de constructeur. Je kunt deze bouwtekeningen opvragen, ook als je nog geen eigenaar bent van het pand. Wil je liever dat wij de originele tekeningen voor je opvragen? Ook dat is mogelijk, meer informatie hierover is te vinden in onze offerte.

Tekening van de gewenste situatie

Verder heeft een constructeur informatie nodig over de wenselijke situatie. Een bouwtekening van de gewenste situatie maakt duidelijk wat je wensen als klant zijn. Voor een vergunningsplichtige dakkapel wordt deze tekening in de meeste gevallen gemaakt door de architect. Voor een vergunningsvrije verbouwing mogen deze tekeningen minder uitgebreid zijn. In dit soort gevallen kunnen wij als constructeur ook de gewenste situatie tekenen.

Dakkapel plaatsen met of zonder vergunning

In sommige gevallen is het mogelijk om een dakkapel te laten plaatsen zonder vergunning, in andere gevallen is een vergunning vereist.

Dakkapel zonder vergunning

Wanneer je een dakkapel mag plaatsen zonder vergunningen heeft dat een aantal voordelen. Het scheelt kosten voor het aanvragen van de vergunning en daarnaast hoef je niet 8 weken te wachten voordat de vergunning eindelijk is goedgekeurd. 

Wanneer je vergunningsvrij mag bouwen, betekend dit niet dat je geheel regelvrij mag bouwen. Voldet het bouwplan aan de voorwaarden van een vergunningsvrije dakkapel. Dan mag je bouwen zonder een vergunning aan te vragen. De regels uit het bestemmingsplan zijn dan niet van toepassing. Als huiseigenaar ben je daarentegen wel verantwoordelijk voor schade bij derden. Daarom is het belangrijk om altijd veilig en met een constructieberekening een dakkapel te bouwen. Er zijn een aantal aantal voorwaarden opgesteld vanuit de overheid voor een vergunningsvrije dakkapel. Voor het vergunningvrij mogen plaatsen van een dakkapel gelden de volgende voorwaarden:

 • De dakkapel wordt op het achterdakvlak of op een zijdakvlak gebouwd; dit zijdakvlak mag echter niet naar openbaar toegankelijk gebied (de weg, groen) gekeerd zijn;
 • De dakkapel heeft een plat dak;
 • De dakkapel is, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,75 meter;
 • De onderkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter, maar minder dan 1 meter boven de dakvoet1;
 • De bovenkant van de dakkapel ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok2;
 • De zijkanten liggen meer dan 0,5 meter van de zijkanten van het dakvlak3;
 • De dakkapel mag niet gebouwd worden op een tijdelijke woning of woongebouw, zoals een woonkeet, of op een woonwagen; de

Dakkapel met vergunning

Valt de dakkapel niet onder de vergunningsvrije voorwaarden? Dan moet je via het omgevingsloket een omgevingsvergunning voor je dakkapel aanvragen. Voor de vergunning heb je een bouwtekening en een constructieberekening van de dakkepel nodig. Aan de hand van deze tekeningen controleert de gemeente of je voldoet aan de eisen van het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de bouwverordening. Let op: de gemeente heeft 8 weken de tijd om de vergunning af te geven. Zorg er daarom voor dat je de vergunning op tijd aanvraagt.

Om je te helpen bij het aanvragen van de vergunning hebben we een blog gemaakt waarin we laten zien welke stappen je moet doorlopen om gemakkelijk je eigen vergunning aan te vragen. Weet je het niet helemaal zeker? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij plannen dan een teammeeting en een van onze ontwerpers zal je helpen met jouw aanvraag.

Met Constructiefgoed wordt het plaatsen van jouw dakkapel eenvoudig

Je vindt op deze pagina, maar ook op onze blog, hopelijk alle informatie voor het plaatsen van een dakkapel en de voorbereideing hiervan. Ter voorbereiding speelt een constructieberekening een belangrijke rol. Door het maken van een constructieberekening voldoe je aan de regelgeving, vermijdt je onnodige kosten en zorg je ervoor dat jouw huis veilig is.

Wij van Constructiefgoed focussen ons op het maken van constructieberekeningen voor verbouwingen. Het afgelopen jaar hebben we alleen al meer dan 500 berekeningen gemaakt voor dakkapellen. Onze constructeurs hebben hierdoor alle denkbare situaties en oplossingen gezien. Het is mede dankzij deze expertise dat onze opdrachtgevers altijd een goed en efficiënt constructief ontwerp van ons krijgen. Daarnaast kunnen wij garanderen dat jij jouw vergunning krijgt!

Offerte aanvragen
Constructieberekening dakkapel

Een vrijblijvende offerte aanvragen

Vul het onderstaande formulier in om een vrijblijvende offerte te ontvangen. De offerte ontvang je uiterlijk binnen 1 werkdag.

Toelichting

 1. Archiefstukken. De archiefstukken kunnen worden opgevraagd bij uw gemeente. Soms kan dit online via de website, soms moet u hiervoor een afspraak inplannen.
 2. Bouwtekening. In uitzonderlijke gevallen dient u ook een bouwtekening aan te leveren. Dit is afhankelijk per gemeente.
 3. Wensen. Beschrijf of schets uw wensen. Waar moet de doorbraak komen (schetsen wat het idee is). Waar moet de opening komen. Schetsen op tekening. Aangeven van locatie doorbrak
 4. Urgentie. Wat is de urgentie van uw constructieberekening?

"*" geeft vereiste velden aan

1Contact gegevens
2Documenten
3Adres gegevens

Hulp nodig of heb je een vraag?

Wij helpen je met het verkrijgen van de juiste informatie die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op jouw verbouwing.