Hoe herken je een draagmuur?

Hoe herken je een draagmuur?

Wanneer je van plan bent een muur te verwijderen is het belangrijk om van te voren goed uit te zoeken of dit een dragende muur is. Het verwijderen van een muur kan een grote en specialistische klus zijn, het is daarom belangrijk om jezelf goed te laten informeren.

Wat is een draagmuur?

Draagmuren worden gebruikt in het huis voor het dragen van het gewicht en de dakconstructie erboven. Doormiddel van een draagmuur is het mogelijk om het gewicht van boven via de vloeren naar de fundering over te brengen.

Als je verbouwingsplannen hebt waarbij je een muur gaat verwijderen, is het essentieel om zelf of te laten bepalen of dit een draagmuur of scheidinswand is. Wanneer het een dragende muur betreft, zal voor elk deel dat verwijderd wordt, een geschikte ondersteuning moeten worden geplaatst. Dit kan doormiddel van bijvoorbeeld een stalen balk of een pilaar om de belasting op te vangen van het verwijderede stuk muur.

Dragende muur herkennen

Er zijn verschillende manieren om een dragende muur te herkennen. Wij hebben deze voor je opgeschreven:

Draagmuur herkennen op tekening

De eenvoudigste manier om een dragende muur te herkennen is door de bouwtekening van het huis of pand te bekijken. Op de bouwtekening kan je doormiddel van de legenda duidelijk zien welke muren dragend zijn en welke niet.

Controlleer de dikte van de muur

De dikte van een muur kan een goede graafmeter zijn om te bepalen of een muur dragend is of niet. In de basis zijn muur dikker dan 10 CM waarschijnlijk dragend. Wanneer een muur smaller dan 10 CM is, is die sowieso geen draagmuur. Wanneer je deze methode gebruikt is het essentieel om te kijken naar alleen de muur, hier worden bijvoorbeeld gipsplaten niet in meegerekend.

Draagmuur herkennen door te kloppen

Je kan een draagmuur ook herkennen door te kloppen op de muur. Wanneer je een massief geluid hoort, is dit waarschijn een draagmuur. Hoe holler het geluid klinkt, des te groter de kans dat dit geen draagmuur betreft. Vergelijk de muren in je huis en vergelijk de verschillen.

Dragende muur herkennen door de muur te volgen

Een simpele manier om een draagmuur herkennen is door de muren in je woning te volgen. Zie je dat muren doorlopen in de kruipruimte, dan is dit een draagmuur. Het zelfde gedlt wanneer je balken op zolder ziet lopen die leunen op een muur.

Controleer de vloernaden

Wanneer je muur gelijk staat aan de vloerbalken, dan is de kans groot dat dit geen draagmuur is. Wanneer de muur haaks staat op de vloerbalken, dan is de kans aanzienlijk groot dat dit wel een draagmuur is.

Dragende muur verwijderen, heb ik daar een constructieberekening voor nodig?

Ben je van plan je draagmuur gedeeltelijk of geheel te laten verwijderen, dan is het belangrijk om een constructief ontwerpt te laten maken. Hiermee voldoe je aan alle regelgeving en het verkijgen van een vergunning. Een constructieberekening voor een draagmuur garandeert dat je jouw draagmuur vakkunig, snel en uiterst belangrijk veilig kan laten verwijderen. Wil jij meer informatie over een constructieberekening draagmuur of wil je hiervoor een offerte ontvangen? Bekijk dan onze pagina over constructieberekeningen voor een draagmuur!