Wat heb ik precies nodig voor het maken van een constructieberekening?

Ben je van een plan een constructieberekening te laten maken voor een vebrouwing of aanpassing aan je woning? Dan is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van alle benodigde informatie voor de constructeur zodat hij de perfecte berekening kan maken. In deze blog leggen we je alles uit!

Welke informatie hebben wij nodig om een constructieberekening te maken?

Wanneer wij niet over de juiste gegevens beschikken, kunnen wij helaas geen goede consructieberekening voor je maken. Maar welke informatie hebben wij nou eigenlijk nodig. Deze informatie zullen we hieronder voor je beschrijven:

 • Toelicht van je wensen (Essentieel)
 • Adresgegeven van de locatie
 • Bouwkunindige tekening & bestaande en gewenste situatie (Essentieel)
 • De materiaalkeuze (Essentieel)
 • Grondonderzoek (Soms essentieel en soms gewenst)
 • Foto van de huidige situatie (Gewenst)

De basis van een constructieberekening begint altijd bij de wensen van de klant. Het is voor ons belangrijk om een duidelijk beeld te hebben wat je wil verbouwen en hoe de ruimte er uiteindelijk moet komen uit te zien. Ook is het essentieel om te weten op welke locatie de woning staat, de locatie kan namelijk grote invloed hebben op de constructieberekening.

Mocht je al een grondonderzoek hebben laten uitvoeren of heb je foto’s van de bestaande situatie? Stuur deze dan ten alle tijden op zodat onze constructeurs extra inzicht hebben van de situatie.

De juiste bouwtekeningen zijn essentieel!

Naast de wensen van de klant, zijn de bouwtekeingen essentieel voor het maken van een constructieberekening. Aan de hand van de bouwtekeningen kunnen onze constructeurs de bestaande draagstructuren van de woning bekijken. Doormiddel van deze informatie kunnen zij de huidige draagstructuur aanpassen naar jou behoefte als klant. Hieronder volgt een uitleg van wat er op de bouwtekening moet staan:

 • Afmetingen van het gebouw (Lengte van de wanden & dikte van de wanden en vloeren)
 • De bestaande draagstructuren
 • Het type muur en vloer

Het belangrijkste wat je nodig hebt om een constructieberekening te laten maken zijn de juiste documenten. Voornamelijk de archiefstukken spelen hierbij een grote rol. Naast de archiefstukken is in uitzonderlijke gevallen ook een bouwtekening benodigd. Dit is afhankelijk per gemeenste.

Om u helemaal van dienst te kunnen zijn is het fijn om uw wensen in kaart te hebben. Dit kan doormiddel van schetsen of een omschrijving van de wensen. Hieronder treft u een korte uitleg.

 1. Archiefstukken. De archiefstukken kunnen worden opgevraagd bij uw gemeente. Soms kan dit online via de website, soms moet u hiervoor een afspraak inplannen.
 2. Bouwtekening. In uitzonderlijke gevallen dient u ook een bouwtekening aan te leveren. Dit is afhankelijk per gemeente.
 3. Wensen. Beschrijf of schets uw wensen. Waar moet de doorbraak komen (schetsen wat het idee is). Waar moet de opening komen. Schetsen op tekening. Aangeven van locatie doorbraak.

Heb je vragen over de bovenstaande informatie of met betrekking tot constructieberekeningen, laat dan een bericht achter via ons contactformulier of bel op het bovenstaande telefoonnummer!