Zonnepanelen zelf plaatsen? Voorkom veiligheidsrisico’s

Zonnepanelen zelf plaatsen kan verleidelijk lijken vanwege de potentiële kostenbesparingen. Echter, zonder de juiste expertise en constructieberekeningen kan dit leiden tot ernstige veiligheidsrisico’s. Het is essentieel om te begrijpen waarom het niet aan te raden is om zelf zonnepanelen te plaatsen en welke stappen je moet nemen om de veiligheid te waarborgen als je het toch zelf wilt doen.

Het belang van veiligheid

De installatie van zonnepanelen vereist niet alleen technische kennis maar ook een grondig begrip van de bouwkundige aspecten van je dak. Een onjuiste installatie kan niet alleen leiden tot inefficiëntie van het systeem, maar ook tot schade aan je woning en zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken. Daarom is het belangrijk om te weten welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen.

Constructieberekening dakconstructie

Een constructieberekening voor de dakconstructie is cruciaal. Dit proces bepaalt of je dak sterk genoeg is om het extra gewicht van de zonnepanelen, de onderconstructie, bekabeling, en de bijkomende belastingen zoals wind en sneeuw te dragen. De constructeur beoordeelt de draagkracht van het dak en bepaalt of er versterkingen nodig zijn om instortingsgevaar en schade te voorkomen.

Wat houdt een constructieberekening in?

Een constructieberekening omvat verschillende aspecten:

 • Draagkracht van het dak: Berekening van het gewicht dat het dak kan dragen zonder structurele schade.
 • Extra belasting: Inclusief het gewicht van zonnepanelen, sneeuwbelasting, windbelasting en onderhoudsactiviteiten.
 • Versterkingen: Aanpassingen aan de dakconstructie om het dak te versterken indien nodig.

Scope 12 inspectie

Voor bedrijven is een Scope 12 inspectie verplicht, maar ook voor particuliere installaties is het sterk aan te raden. Deze inspectie wordt uitgevoerd door een gecertificeerde partij en controleert of de constructieberekening en installatie van de zonnepanelen volgens de geldende normen en regelgeving zijn uitgevoerd.

Wat is Scope 12 certificering?

De Scope 12 certificering houdt in:

 1. Controle van de constructieberekening: Verzekeren dat de berekening correct en conform de regelgeving is uitgevoerd.
 2. Installatie controle: Verificatie dat de zonnepanelen correct en veilig zijn geïnstalleerd.
 3. Veiligheid: Garanderen dat de installatie geen gevaar oplevert voor gebruikers en dat eventuele risico’s tot een minimum worden beperkt.

Waarom zelf plaatsen een slecht idee is

Het zelf plaatsen van zonnepanelen zonder de juiste kennis en voorbereidingen brengt aanzienlijke risico’s met zich mee:

 1. Veiligheidsrisico’s: Een verkeerde installatie kan leiden tot instortingsgevaar, brandrisico’s en elektrische schokken.
 2. Inefficiëntie: Zonder professionele kennis kan het systeem minder efficiënt werken, wat leidt tot lagere energiebesparingen.
 3. Verlies van garantie en verzekering: Veel fabrikanten en verzekeraars eisen dat installaties door gecertificeerde professionals worden uitgevoerd om aanspraak te kunnen maken op garantie en verzekering.

Hoe veilig zelf plaatsen?

Als je ondanks de risico’s besluit om zelf zonnepanelen te plaatsen, neem dan de volgende stappen:

 • Laat een constructieberekening uitvoeren: Zorg ervoor dat een professionele constructeur de draagkracht van je dak berekent volgens de Scope 12 richtlijnen.
 • Volg alle veiligheidsrichtlijnen: Gebruik geschikte materialen en volg de installatie-instructies nauwkeurig.
 • Laat de installatie inspecteren: Laat een gecertificeerde partij de installatie inspecteren om te bevestigen dat alles correct en veilig is uitgevoerd.

Constructiefgoed, jouw partner in constructieberekeningen

Het zelf plaatsen van zonnepanelen kan gevaarlijk en inefficiënt zijn zonder de juiste voorbereidingen. Een constructieberekening volgens de Scope 12 richtlijnen is essentieel om de stabiliteit van je dak te waarborgen en veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Het is daarom sterk aan te raden om de installatie over te laten aan professionele installateurs.

Wil je de stabiliteit van jouw dakconstructie laten berekenen en ervoor zorgen dat jouw zonnepanelen veilig worden geplaatst? Vraag dan nu een constructieberekening offerte aan bij Constructiefgoed. Onze experts staan klaar om je te helpen met een veilige en efficiënte installatie van jouw zonnepanelen.